sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Kalastus

Jo liki kymmenkunta vuotta paras kalapaikkani on ollut Neitijärvi Lieksan Hattuvaarassa. Neitijärvi on osa Ruunaan virkistyskalastusaluetta. Ruunaa sijaitsee Lieksasta itään 30 km. Ruunaankosket ovat Venäjän erämailta virtaavassa Lieksanjoessa. Suurimpia koskia alueella on kuusi kappaletta ja niiden välissä useita järviä sekä virtapaikkoja.

Neitijärven pinta-ala on 262,8 ha. Suurin syvyys on 12,6 m ja rantaviivaa kertyy 20,6 km. Neitijärven luontaista kalakantaa ovat taimen, harjus ja siika. Lisäksi saaliiksi on tullut korpiaisia (seipi), lahnoja, säynäviä, ahvenia ja haukia. Istukaslajeja ovat kuha, kirjolohi ja taimen.

Isä opetti jo pienenä kersana ollessani useita kalastustaitoja. Ehkä niistä parhaiten ovat mieleen jääneet verkkojen lasku-retket. Ei ollut helppoa saada venettä tottelemaan kovassa tuulessa ja aallokossa. Isäni mielestä kun aina oli peilityyni, vaikka vene "loikki" etupäässä tuulen, mutta myös kiroilun siivittämänä aallonharjalta toiselle. Ei ollut ihme, että kaiken tuon jälkeen paistinahvenet olivat maailman parasta herkkua. Ja ovat vieläkin.

Nyt odotan, että Neitijärvi vapautuu lumi- ja jääkatteestaan ja pääsen taas veneeni kanssa kala-apajille. Uistelemaan vuolaisiin virtapaikkoihin ja koskien niskoille. Katiskat taas voin laittaa lähemmäksi venerantaa, sillä silloin on lyhyt matka hakea kala-apaja ja herkutella paistinahvenilla. Tule jo kevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti