sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Kolme kaivoa

Olin 5-vuotias, kun muutimme isäni kotitilalle Lieksan pohjoispuolelle. Sitä ennen asuimme Hattuvaarassa, Huuhanmäessä, Karjalaisessa vaaramaisemassa. Uusi asuinseutu poikkesi entisestä niin, että pihapiiri ja pellot olivat tasaisella maalla ja järvi näkyi ikkunaan. Pihapiiri oli kylläkin erittäin kivinen ja metsät louhikkoisia. Kivien takia polvet olivatkin aina mustelmilla, koska ei ollut tottunut kulkemaan tällaisessä kivikossa. Asiaan vaikutti myös se, että kaikki askareet piti suorittaa juoksujalkaa. Ihmisiä mitattiin tuohon aikaan nopeudella, ketteryydellä, kekseliäisyydellä ja hoksaamisella.
Illalla ennen nukkumaan menoa istahdin usein ukin viereen sängylle ja kampasin hänen valkeanharmaata tukkaansa. Kampa oli muuten ns. täikampa, jota ukki oli kuljettanut mukanaan vuosikymmeniä. Vaikka täitä ei meillä ollutkaan, ukki ei kampamuotia muuttanut. Sitten laskettiin minun jaloista kaikki mustelmat ja ukki kaivoi laatikostaan linimenttiä, jota sai sivellä kipeisiin kinttuihin ja kas kummaa, aamulla ei tiennyt kipeistä jaloista yhtään mitään.

Pihapiirissä oli asuinrakennus, navetta ja talli, heinälato, aitta, puuliiteri, sauna ja koirien kopit. Aittarakennus käsitti ns. työnnetyn aitan, kala-aitan, vaateaitan ja Ellin aitan. Työnnetty aitta sai nimensä siitä, että se toimi ensin talousrakennuksessa ruokakomerona, mutta taloremontissa se sai siirtyä aittarakennelman jatkoksi. Siirtäminen tapahtui telojen päällä työntämällä, joten nimi työnnetty aitta oli itsestäänselvyys. Työnnetyssä aitassa pidettiin kaikenlaiset työkalut, polttoaineet, naulat, kanisterit, jne.
Ellin aitta nimitettiin sisareni (Elvi) nimen mukaan. Hän jostain syystä sai "oman" aitan, jolloin me nuoremmat sisarukset olimme hirveän kateissamme. Vaateaitassa oli vaatteita, liinoja, lakanoita, mattoja ja verhoja, mutta myös nukkumapaikkoja. Kala-aitassa säilytettiin etupäässä kalaa ja puolukkahilloa.

Aitan ja talon läheisyysessä oli ns. likikaivo ja pikkukaivo. Molemmat sijaitsivat useamman kuution kokoisten kivien välissä. Likikaivossa riitti vesi yleensä koko kesän, mutta sydäntalvella se ammotti tyhjyyttään. Näistä kaivoista otettiin vesi karjalle ja pyykin pesuun. Navettaan vesi kannettiin "kahteen pekkaan" korvolla, lisänä sangot uloimmissa käsissä. Muutaman reissun kun illoin ja aamuin teki, karja pysyi janon sammuttamana.
Pyykin pesu tapahtui aika lähellä kyseisiä kaivoja, joten kantomatkaa vedelle ei tässä työssä paljoa tullut. Pyykkivesiä keitettiin muurissa ja peseminen tapahtui puu- ja muovisaaveissa taivasalla. Talvella pyykkiä pestiin myös saunassa, sitten kun kaikki olivat ensin kylpeneet. Pyykkärit jäivät hoitamaan hygieeniaa, koska lämmintä vettä oli tuolloin vielä käytettävissä.

Korpikaivo sijaitsi saunan länsipuolella. Se oli ns. ruokavesikaivo. Siitä otettiin kaikki talousvesi ja kesäaikaan myös saunavedet. Korpikaivo oli sisustettu kivillä ja se oli jotakuinkin 4 metriä syvä. Vesi oli kirkasta ja hyvää. Kaivo oli myös varustettu kannelliseksi, etteivät sinne päässeet lapset, puiden lehdet, eikä neulaset. Lisäksi kaivon "mustamies" pysyi kaivossaan, kun oli hyvä kansi ja sen päällä vielä paino.

Saunan pohjoispuolella oli lisäksi jääkaivo. Nimi johtui siitä, että vesi kaivossa oli jäätävän kylmää, keskikesälläkin. Kaivo sijaitsi synkässä metsässä, louhikon keskellä, syrjässä talouskeskuksesta. Siellä säilytettiin mm. ruokatalouteen käytettävä maito omassa tongassaan. Lisäksi siellä oli usein kotikaljaa ja esimerkiksi vappusimaa. Kaivohan oli oikeasti lähde, joten sitä pidettiin arvonsa mukaisesti.

Näin elettiin. Kaikille tärkeille tukikohdille oli muotoutunut omat polkunsa ja kaikilla kohteilla oli omat tarkoituksensa. Näin oli koko kylällä, kuka mitenkin elämänsä järjesti. Kun käytiin naapurissa ja naapurit meillä, katsastettiin miten itse kukin eli. Usein käytiin myös navetassa laskemassa lehmäluku ja varsinkin se, että onko lehmillä isot utareet, koska se tiesi hyvää tienestiä maidosta. Isot utareet taitavat olla tänäkin päivänä in, niin lehmillä kuin naisillakin, varsinkin jos onnettomia kaksilahkeisia kuuntelee.

Talossa piti aina olla myös ns. vieraanvaraa eli kahvin kanssa tarjottavaa. Monet kerrat äiti sai hävetä, kun kaapista ei löytynytkään mitään vieraille tarjottavaa. Hän oli kyllä niitä varannut ja kätkenytkin, mutta me nahkapäähaukat olimme aina ne löytäneet ja surutta ahmineet suihimme. Sitten kun vieraat olivat jo talossa, alkoi armoton letunpaisto, koska muutakaan kahvileipää ei ollut. Pöytään valittiin paras astiasto, kahvista keitettiin vähän mustempaa ja jääkaivosta haettavaa maitoa kontrolloitiin vieraan arvokkuuden mukaan. Mitä arvokkaampi vieras, maidon pinnalta kuorittiin pelkkää kermaa, mutta kun vieras oli alempikastista, maitoa sotkettiin reilusti ja sitten vasta maitonekka täytettiin.
Koskaan kahvipöydässä ei saanut ottaa mitään ennen kuin talonväki patisti. - Olokee hyvä ja ottakee...laettooten sekkaan...kuka se nyt paljasta kahvii juopi....ota nyt toesellekkii jalalle...mittee se käskettää...ottaakkee, ottakkee, vai pittääkö raevata poes.

Vaikka pihapiirissä olikin useita kaivoja, talvi teki niillekin tepposet. Matalissa kivenkoloissa ei vesi pakkasilla pysynyt. Korpikaivoa suojeltiin niin, että siitä ei otettu kuin talousvesi. Karjalle vesi jouduttiin kuskaamaan läheisestä pikkulammesta. Lammelle oli matkaa n. 500 metriä. Kulkupelinä käytettiin ns. kolua, joka muistutti leveää paksua suksea. Se oli puusta tehty suksenmalliseksi, mutta huomattavasti järeämmäksi. Suurin piirtein keskelle kolua oli kaiverrettu pykälä, johon puukorvo nojasi. Kolun etukärjessä oli reikä, johon pujotettiin paksu nuora ja siitä etumies veti, takamiehen työntäessä ja pidellessä korvoa pykälässään. Vettä korvoon mahtui satakuntalitraa ja sitä haettiin navetan vesiastioihin joka päivä, eräskin kuorma. Vedenhakureissut olivat sitten luku sisänsä, niitä muistellessa ei aika käy pitkäksi.

Veden säästämisessä äiti oli kyllä mestari. Silloin kun se talvella uhkasi loppua, äiti jatkoi sitä lumella. Keväällä kun taas räystäät alkoivat tippua, lähes joka pisara käytettiin pyykin pesuun tai ns. kakkosvetenä. Vettä myös juotiin paljon. Vesisanko oli tiskipöydän laidalla ja siinä vesikauha. Kauhan reunalta sitten jokainen joi vuorollaan, eikä siinä tavassa nähty mitään erikoista tai tavallisuudesta poikkeavaa. Vieraiden tullessa kaivosta piti hakea aina tuore vesi kahvin keittoa varten.

Korpikaivo oli ihmeellisin, koska aina, kun sen kaivon kannen nosti hiljaa ja varovasti, näki mustanmiehen kuvajaisen katselevan vedenpinnasta veden hakijaa. Se ei väistynyt ennen kuin pudotti sinkkiämpärin sen naamalle ja komensi sitä painumaan kaivon uumeniin. Onneksi se ei koskaan noussut maan pinnalle pelottelemaan pieniä tyttöjä.

1 kommentti:

  1. Olipas kiva lukea! Vaikka en ihan tuota aikaa elänyt, niin tulee mieleen vedenjuonti samasta kauhasta, ei sitä mietitty mitä levii ja mihin levii, eikä levinnyt. Pelottelut kaivosta, kuka siellä voikaan olla, ettei sinne mennä ilman aikuista.. Kyllä se maailma on muuttunut. Nadja

    VastaaPoista